Inițiativa legislativă privind sancţionarea hărţuirii la locul de muncă a trecut de Camera Deputaților. Formele de hărţuire psihologică privind raporturile de muncă sunt sancţionate până la 200.000 de lei

Inițiativa legislativă privind sancţionarea hărţuirii la locul de muncă a trecut de Camera Deputaților. Formele de hărţuire psihologică privind raporturile de muncă sunt sancţionate până la 200.000 de lei
Publicat: 15/07/2020, 09:17
Actualizat: 15/07/2020, 09:41

Oana Bizgan, deputat independent, informează despre sancţionarea hărţuirii la locul de muncă, inițiativa legislativă care a trecut de Camera Deputaților. Formele de hărţuire psihologică privind raporturile de muncă sunt sancţionate disciplinar, contravenţional sau penal, după caz. Comportamentul de hărțuire care provoacă deteriorarea condițiilor de muncă va putea fi sancționat cu amenzi între 10.000 și 15.000 de lei, iar situațiile în care organizațiile instigă la hărțuire – amenzi sunt cuprinse între 50.000 și 200.000 de lei.

Legea care reglementează și sancționează hărțuirea psihologică la locul de muncă, inițiativa din mandatul deputatului independent, Oana Bîzgan

Se consideră hărțuire lezarea drepturilor sau demnității salariatului prin fapte care pot duce la deteriorarea sănătății fizice și mai ales mentale sau care au potențialul de a afecta parcursul profesional al acestuia, indiferent de forma de manifestare – conduită ostilă, acțiuni și gesturi sau chiar comentarii verbale, potrivit inițiatoarei proiectului, deputatul independent Oana Bîzgan

„România nu a avut, până acum, o lege care să reglementeze şi să sancţioneze hărţuirea psihologică la locul de muncă, atunci când aceasta se manifestă sub altă formă decât discriminarea de gen. Iar acest lucru se întâmplă în condiţiile în care mii sau chiar zeci de mii de angajaţi experimentează zilnic situaţii care pot fi încadrate cu uşurinţă în categoria hărţuirii – conduită ostilă, acţiuni nedorite, stres continuu, ameninţări, supraîncărcare şi lista poate continua”, a declarat iniţiatoarea acestei propuneri, deputata Oana Bîzgan.

Prevederile înscrise în cadrul propunerii legislative se aplică la toate nivelurile, atât pe orizontală – între angajaţi aflaţi pe aceleaşi trepte ierarhice, cât şi pe verticală, între angajaţi care ocupă poziţii diferite.

„Este una dintre cele mai de interes iniţiative din mandatul prezent, de la momentul depunerii şi până acum, am primit aproape săptămânal solicitări vizavi de acest subiect. Astăzi pot să le transmit tuturor acestor persoane că am mai făcut un pas spre respect reciproc şi demnitate”, a completat Oana Bîzgan.

Peste 250 000 români spun că sunt supuşi la hărţuire sau violenţă psihică, violenţă fizică sau ameninţarea cu violenţă fizică, presiune sau supraîncărcare la serviciu, conform unei anchete realizate în 2013 de INS.

Iniţiativa legislativă prevede sancţiuni între 10 000 şi 15 000 de lei pentru angajaţii care săvârşesc fapte de hărţuire psihologică asupra unui alt angajat, prin lezarea drepturilor sau a demnităţii acestuia, dar şi sancţiuni care pot ajunge până la 50 000 de lei pentru acele organizaţii care nu îndeplinesc această prevedere. Pentru situaţiile când organizaţiile instigă la fapte de hărţuire, amenzile prevăzute sunt de până la 200 000 de lei.

După votul de astăzi din Camera Deputaţilor, iniţiativa legislativă urmează să fie înaintată Preşedintelui, pentru a fi promulgată.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Adevărul despre decesul lui Gabriel Cotabiță. Artistul ar fi fost internat în mare secret de...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Holera, „mirosul morții” și Nicolae Iorga